Geplaatst door op

Reebout


Vanmorgen hing er een tas met een reebout aan onze keukendeur: zaterdag geschoten door de buurman. Tijdens een praatje met de buurvrouw vroeg ik of haar man ook zelf slacht wat hij schiet. Ze keek me een beetje verwonderd en zei: 'natuurlijk, dat is eigenlijk hetzelfde als een konijn slachten'. Niets bijzonders dus. Voor ons handig als we nog eens zelf willen leren slachten.

Wild, kippen en konijnen mogen thuis nog worden geslacht, varkens en ander vee niet meer. Sinds vorig jaar moet in Frankrijk ook per afgeschoten everzwijn (>50 kg) worden betaald, +/- €20, voor  reeën was dat al langer zo. Onze buren vinden dat veel, ze zijn niet gewend voor vlees te betalen: naast vlees van de jacht, hebben ze zelf konijnen.

Ree hebben ze meer dan genoeg; de diepvries zit vol en de buurvrouw vertelde dat ze het nu al bijna niet meer kan zien.Wij wel, hebben dezelfde avond heerlijk reebout gegeten, volgens onderstaand recept:

Reebout insmeren met zout en peper, aanbraden,
- 2 uien en 3 tenen knoflook snipperen erbij doen,
- wortel erbij,
- 4 jeneverbessen kneuzen, thym, rozemarijn erbij,
- scheut Pommeau en scheut Calvados,
deksel op de pan en nog een uur in de oven gaarstoven, af en toe braadvocht erover sprenkelen.

Het rook in de oven al zo lekker, het is jammer dat de blog niet met geur komt. De saus gepureerd in de keukenmachine en afgemaakt met eekhoorntjesbrood dat we nog in de vriezer hadden en een scheut room. Gegeten met spruitjes. Mmm...