Geplaatst door op

Verwerken van de oogst

De dagen staan in het teken van het oogsten en verwerken van alles wat de (moes)tuin en de berm oplevert. Tot nu toe vinden we de Reine Claudejam het állerlekkerst. De ingemaakte courgettes zijn een experiment -we hebben er al veel gegeten, weggegeven en ingevroren (als stukjes en saus). Maar de oogst gaat gestaag door, dus als ze ingemaakt zijn, zal het experiment zeker navolging krijgen. Ik zal het laten weten.

Vandaag heerlijk uren gewandeld en tegelijkertijd bramen, appels en rozenbottels geplukt. Van de eerste twee meteen jam gemaakt, de laatsten ingevroren voor later gebruik (de vorst schijnt er sowieso overheen te moeten). Er hangen ook veel Meidoornbessen in de bermen en volgens internetbronnen kan daar ook prima jam en chutney van worden gemaakt. Onweerstaanbaar dus (voor mij althans).

Op de onderste foto is achteraan ook nog een grote fles te zien, waarin 'porto' staat te rijpen: een mengsel van rode- en witte wijn, citroen en Calvados, met als hoofdelement de toevoeging van groene walnoten. Het wordt (hopelijk) een lekker aperitief. Volgende maand te bottelen; over het resultaat later meer.