Geplaatst door op

Jam maken

Jam maken is leuk, makkelijk en het resultaat is lekker, dus het is een geliefde activiteit in de pruttelhoek van la Sapience.

Hier een pan met ontpitte kersen, klaar voor de jambereiding. De kersenontpitter heb ik bij een kringloop gekocht en werkt handig. Het is net een notenkraker waar je de kers tussen doet. De pit druk je erdoorheen en de kers blijft achter. Ongeveer een half uur werk voor 3 kg kersen.

Ik heb 1,5 kg suiker en pectine voor 3  kg door de koude kersen geroerd en een half uurtje laten staan.
Pectine zorgt voor de stolling -geleren- en komt van nature in sommige fruitsoorten voor -bv appels en kruisbessen.

Daarna een scheut water toegevoegd en acht eetlepels citroensap. Kersen bevatten weinig pectine en het zuur van de citroenen helpt geleren. Een paar minuten koken, proeven of het lekker is, eventueel suiker of citroensap toevoegen.

Dan een druppel jam op een schoteltje laten vallen en kijken -voelen- of het stolt. Zoniet, nog even doorkoken.

Ik steriliseer de jampotjes in de afwasmachine, daar komen ze mooi schoon en goed heet uit.

De potjes op een natte doek in de gootsteen, met een laagje kokend water erin -tegen het barsten van de potjes.

Vervolgens schep ik jam met een maatbeker uit de pan, maak hem aan de buitenkant snel een beetje schoon met keukenpapier -anders wordt het echt een knoeiboel. Dat wordt het soms toch wel, vooral als ik het te snel doe, dan zit de buitenkant en de rand van de potjes ook vol met klodders jam.


Dan de potjes tot de rand toe volgieten, eventuele klodders van de randen afvegen en de deksels erop draaien.

Potjes omgekeerd neerzetten om ze goed vacuüm te krijgen en zo een poosje laten staan.

Als ze goed zijn klikt op de bovenkant van de deksel het 'vers-houd-zegel' naar binnen. Zo niet: in de koelkast bewaren en als eerste opeten.

Als ze zijn afgekoeld, maak ik de buitenkant nog even schoon en plak er dan etiketten op.
Deze 3 kg kersen was goed voor 11 potjes jam.

De foto hiernaast is niet het eindresultaat van de kersenjam (vergeten te maken), maar van frambozen-aalbessen -ook heel lekker.

Geplaatst door op

Fruit voor jam



Deze week allerlei jam gemaakt: de eerste foto is een mix van aardbei,  rode-, zwarte en witte bessen. de tweede foto zijn kersen en de onderste frambozen, voor de jam gemengd met rode bessen.