De zwarte- of cassisbessenoogst was best behoorlijk dit jaar: 3 kg. Voor de verwerking ervan heb ik de stoomextractor gebruikt: eerst 3 ltr cassissiroop gemaakt. Daarvoor heb ik 2 kg zwarte bessen in het vergiet van de pan gedaan en na een klein uur 1 kg suiker en citroensap aan het sap -in het middelste deel van de pan- toegevoegd. Vervolgens de siroop in hete flessen gegoten.
De bessenpulp die over was heb ik daarna door de roerzeef gedaan, daar 1 kg hele geritste bessen aan toegevoegd, kruisbessensap voor de pectine (geleren), suiker en water. Dat laatste is nodig want de zwarte bessenmoes is erg geconcentreerd, omdat het sap er al uit getapt is. Veel geproefd tot de verhoudingen goed waren en een druppel jam goed stolde op een schoteltje, en vervolgens 18 potjes jam mee gevuld.
De cassislimonade is super lekker: 100% echt fruit! De cassis in de supermarkt moet van de EU minimaal 0,3% fruit bevatten en dat is dan ook vaak het maximum…
Abonneren op:
Posts (Atom)